"Goh, het was heel anders dan ik had verwacht."

"Ik voelde de pijn gewoon wegtrekken. Bizar."

"Ondersteunend aan die rotkuur afgelopen week een zeer uitgebreide voetreflexmassage gehad. Wauw! Echt super ontspannend was dat."

"Er kwam iets los. Is niet meteen fijn maar wel goed."

"heel prettig. Een diep ontspannende en fijne ervaring"

"Ik denk dat die voetmassage zijn effect heeft gehad gezien die heftige reactie binnen in mijn lijf."

"Ik ben in mijn hele leven nog niet zo ontspannen geweest als op dit moment"

"Ik heb maandenlang geen emoties geuit en nu blijf ik maar huilen. Heftig, maar wat lucht dat op."

Voetreflex in praktijk

Voetreflexbehandelingen kunnen een gunstig effect hebben op diverse klachten en kunnen daarmee een goede aanvulling zijn op medicatie en reguliere therapieën. Hieronder staan enkele voorbeelden van klachten en behandelingen.

Volwassenen

Probleem: Vrouw met pijnlijke en vermoeide benen.
Deze vrouw had veel spanning in haar benen als gevolg van diverse oorzaken. 
Oplossing: De benen een aantal keer intensief , maar zacht, gemasseerd in combinatie met voetreflexmassage. De behandelingen waren gericht op intensief ontspannen van de spieren en het afvoeren van afvalstoffen.
Resultaat: Na 3 keer behandelen was de pijn verminderd en voelde ze zich veel prettiger.

ProbleemVrouw met stress en vermoeidheid.
Deze vrouw werd 's nachts wakker, stond daardoor moe op. Ze voelde zich gejaagd en had last van licht verhoogde bloeddruk.
Oplossing: De behandelingen waren gericht op intensief ontspannen.
Resultaat: Na 5 keer behandelen sliep deze vrouw beter, voelde ze zich relaxter en was haar bloeddruk verlaagd.

NB: Voetreflexmassages zijn zeer effectief bij stress, overspannen zijn of een burnout. Meerdere cliënten hebben hier al veel baat bij ondervonden. 

Probleem: Vrouw (37) met kinderwens.
Deze vrouw had een laatste mogelijkheid om via IVF zwanger te worden. Dit gaat vaak gepaard met verhoogde stress.
Oplossing: De voetreflexbehandelingen waren onder meer gericht op diepe ontspanning, balans, hormonen, (vrouwelijke) energie en zelfvertrouwen.
Resultaat: Ze voelde zich fysiek en mentaal veel meer ontspannen. Voelde dat ze er meer klaar voor was. Na 6 behandelingen is de embryo geplaatst en werd zij zwanger. Inmiddels is ze moeder van een zoon.

NB: Dit is maar één voorbeeld. De diepe ontspanning die voetreflexmassage brengt, heeft bij meerdere cliënten geleid tot succesvolle zwangerschappen. 

Probleem: Vrouw met migraine aanvallen.
Oplossing: De behandelingen waren gericht op ontspanning en balans.
Resultaat: De migraine aanvallen zijn afgenomen in frequentie en intensiteit. Medicijngebruik is verminderd.
Deze mevrouw komt sindsdien maandelijks voor onderhoud.

Probleem: Man met spit en kramp in been.
Oplossing: Pijn in de onderrug of spit kan een gevolg zijn van het niet optimaal functioneren van de nieren, maar ook van stress. Daarom begonnen met het stimuleren van de nierfunctie en het verminderen van de spanning in het lichaam. 
Resultaat: Na vier keer behandelen kwamen de spitaanvallen minder voor en duurden deze minder lang. Ook bleek de kramp minder voor te komen.

Probleem: Man met oprispend maagzuur, aanvallen van acute diarree en last van hartritmestoornissen.
Oplossing: De behandelingen gericht op de spijsvertering, de longen en het hart. De reflexzones (Westers) en de meridianen (Oosters) behandeld. Door de voetreflexbehandelingen ontstond het bewustzijn om ook andere zaken zoals voeding aan te pakken. 
Resultaat: Na enkele behandelingen waren maagzuurremmers niet meer nodig. Ook verdwenen de hartritme stoornissen tijdelijk. Na zeven keer behandelen, in combinatie met een andere voedingsgewoonte, werd een blijvende verbetering zichtbaar. De oprispingen, diarree en hartritme stoornissen zijn verdwenen. Deze meneer komt sindsdien om de 2 weken voor "onderhoud". 

Probleem: Vrouw met neuropathie, voornamelijk in haar benen.
Oplossing: (Poly-)neuropathie kan vele oorzaken hebben. Bij deze vrouw zijn zowel de gevoels- as de bewegingszenuwen aangetast en is bijna alle aanraking in meer of mindere mate pijnlijk. Daarom voor haar alleen heel zachte en ontspannende behandelingen.
Resultaat: Na een aantal behandelingen kon ze steeds beter ontspannen. De Neuropathie is niet verminderd, maar ze voelt zich beter en kan langer lopen, staan en zitten. 

naar boven

Kinderen

Probleem: Kind plaste regelmatig in bed.
Oplossing: Bij het introductiegesprek met kind en ouder kwamen aanknopingspunten naar boven. Het behandelplan bestond uit voetreflexbehandelingen gericht op ontspanning, op het stimuleren van de nier- en blaasfunctie en uit bijbehorende adviezen over o.a. aandacht, dagindeling, drinkgewoonte en voeding.
Resultaat: Bij dit kind was het bedplassen na 7 behandelingen over.

Probleem: Kind is hooggevoelig (HSK). 
Oplossing: Uit de anamnese bleek dat het kind in het dagelijks functioneren vooral last had van verstopping (waarvoor hij medicijnen slikte), regelmatig een negatief zelfbeeld had en last had van stemmingswisselingen. Het behandelplan was daarom in eerste instantie gericht op de spijsvertering, afvoer van afvalstoffen en ontspanning. Als aanvulling op de Westerse voetreflexbehandelingen heb ik het probleem ook vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde benaderd. Deze behandelingen waren met name gericht op het versterken van de energie in de longen, milt en nieren.
Resultaat: Na 5 behandelingen aanzienlijk minder last van verstopping en geen medicijnen meer nodig. Na ongeveer 8 behandelingen was een opvallende verbetering zichtbaar in het zelfbeeld en in het gedrag op school en thuis.

naar boven

Ouderen

Probleem: Vrouw (91) met pijnlijke heup en linkerbeen.
Mevrouw kon op dat moment nauwelijks lopen en zat in een rolstoel.
Oplossing: Door het stimuleren van de spieren en energiebanen werd de doorbloeding gestimuleerd. Daarnaast leerde deze mevrouw zich beter te ontspannen.   
Resultaat: Na 1 maand was de pijn zo goed als verdwenen en na 2 maanden was de rolstoel overbodig. Inmiddels is mevrouw 94 en loopt al weer een paar jaar pijnvrij.  

Probleem: Vrouw met vermoeide benen en oedeem in de onderbenen.
Oplossing: Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. In dit geval werd gekozen voor voetreflexbehandelingen als aanvulling op medicatie. Door het stimuleren van de nierfunctie kunnen de nieren meer afvalstoffen uitscheiden, met name zout dat het vocht vasthoudt. Ook werd de miltfunctie gestimuleerd. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde zorgt de milt ervoor dat vocht in de aderen blijft en een zwakke milt leidt tot verzakkingen (oedeem).
Resultaat: Na vijf behandelingen werden de vermoeidheid in de benen en het oedeem minder en voelde de vrouw zich een stuk prettiger.

naar boven