Hoe werkt voetreflextherapie?

Voetreflextherapie bestaat uit verschillende onderdelen

  • het masseren van reflexzones van de voeten en de onderbenen
  • het masseren van meridianen op voeten en benen

Effecten

Ontspannend: Ontspannende grepen en masseren met aandacht geven een diepe ontspanning. Het lichaam komt tot rust en het hoofd stopt met malen. Vaak doezelen mensen weg tijdens de massage.

Vitaliserend: Door het masseren wordt de doorbloeding gestimuleerd. Daardoor worden ook afvalstoffen makkelijker afgevoerd. Stijfheid en een vermoeid gevoel zullen hierdoor verminderen.
Energetische massages stimuleren de energiedoorstroming. Je voelt je vitaler.

Zelf genezend: Als je een wondje hebt dan vind je het normaal dat dit zich vanzelf herstelt. Het lichaam kan in principe veel zelf herstellen. Voetreflexmassage stimuleert het zelf genezend vermogen van het lichaam. Het is daarmee aanvullend op de reguliere geneeskunde, die vooral werkt met ingrepen 'van buiten', zoals medicijnen en operaties.

Reflexzones

Op de voeten kennen we reflexzones (zie voetenkaart). Volgens de theorie van de voetreflexologie corresponderen deze met spieren, organen, klieren en andere delen van het menselijk lichaam. Inmiddels ben ik er van overtuigd dat dit ook echt (in zekere mate) gebeurt. Wellicht niet altijd 1 op 1 (als ik op een plek druk, vermindert de pijn op een andere plek), maar er vindt wel degelijk interactie plaats tussen de voeten en andere delen van het lichaam. Cliënten voelen dit soms ook duidelijk.

Het stimuleren van de voetreflexzones kan op verschillende manieren:

  • neurologisch: hierbij wordt gemasseerd met (stevige) druk
  • energetisch: hierbij wordt gemasseerd met lichte aanraking of zelfs zonder aanraking

Als er een disbalans is in de energiehuishouding of een orgaan of lichaamsdeel functioneert niet goed, dan weerspiegelt zich dat in de voeten. De betreffende reflexzone in de voet kan dan pijnlijk zijn, hard of zacht zijn en/of verkleurd. Een voetreflexmassage bevordert de bloedsomloop in de voeten en onderbenen. Dit vermindert pijn en stimuleert genezing.

naar boven

Meridianen

Meridianen zijn energiebanen, waarop acupunctuurpunten liggen. Het meridiaansysteem bestaat uit meer dan tachtig meridianen. Samen vormen ze een groot netwerk, vergelijkbaar met beekjes, rivieren en meren, waardoor onder andere energie (Qi of Chi) stroomt.
Meridianen en acupunctuurpunten zijn geen anatomische realiteit (je kunt ze niet opereren), maar ze zijn wel aantoonbaar terug te vinden op het lichaam (je kunt ze wel beïnvloeden). Door meridianen en acupunctuurpunten te masseren (acupressuur) kan je de energie in het lichaam beïnvloeden.

naar boven